Bestuivingsdag 2015

Ontmoetingsdag van bestuivingimkers 2015

 

Zaterdag 17 januari 2015 organiseert de commissie bestuiving van de NBV de ontmoetingsdag voor bestuivingimkers in het Radixgebouw van de Wageningse Universiteit, Droevendaalsesteeg 1, 6708 PB Wageningen.

Wederom gaat deze ontmoetingsdag over de volle breedte over de relatie tussen bijen en bestuiving.

 

Het programma is als volgt:

Ad Slabbekoorn, oud-vice-voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Ontwikkelingen in de moderne fruitteelt en de relatie met bestuiving.

De NFO is de belangenbehartiger voor de fruitteelt in Nederland en houdt de ontwikkelingen op fruitteeltgebied scherp in de gaten. Op dit moment is de markt en afzet van fruitproducten een knelpunt. Op het grensvlak van fruitteelt en bijenhouderij spelen voornamelijk problemen met de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. Mogelijk verdwijnen neonicotinoïde middelen waarvoor op dit moment geen goede vervangers zijn toegelaten. Ondanks de wintersterfte en het jaarlijks verlies van 20-30% van de bijenvolken verwacht de NFO in de komende jaren geen tekorten aan bestuivingsvolken.

 

Marcus Mesu, beroepsimker, Imkerij De Linde.

Het gebruik van bijenvolken voor bestuiving van diverse gewassen in de praktijk.

Als bestuivingsimker behandelt hij de bestuiving van diverse gewassen,verder gaat hij in, hoe je zorgvuldig omgaat met bestaande klanten en hoe hij nieuwe klanten wil bereiken. Ook aandacht voor het plan voor 2015 om zijn eigen bijenpopulatie gezond te houden. In zijn afsluiting probeert hij antwoord te geven op de vraag:Hoe ga je om met elkaar als collega-imkers? 

 

Workshop

Aan de hand van enkele vragen wisselen alle deelnemende imkers in gespreksgroepen ervaringen over de imkerspraktijk uit. Hiervan wordt een verslag samengesteld.

Presentaties resultaten van de workshop door de gespreksgroepen

 

Dr. Timo van der Niet, medewerker van Naturalis, Biodiversiteit Centrum te Leiden.

Flowerflight, de verrassende rol van allerlei dieren bij de bestuiving.

In de presentatie zal Timo van der Niet laten zien hoe interacties tussen planten en bestuivers niet alleen hebben geleid tot een enorme diversiteit aan vormen, geuren en kleuren van bloemen, maar ook tot het grote aantal soorten bloemplanten (ca. 30.000). Hij doet dit door te vertellen over zijn eigen werk in Zuid Afrika aan onder andere orchideeënbestuiving door aasvliegen, bestuiving van bloemen met lange nectarbuizen door vliegen met lange tongen (van wel 10 cm), en bestuiving van verschillende soorten heide.
Een boeiend verhaal over diversiteit van de biologie van bestuiving, van zowel de plantenkant als de bestuiverskant op Earth Flight niveau.