Bestuivingsdag 2017

Dag voor bestuivingimkers

ZATERDAG 14 JANUARI 2017

Organisatie: NBV-commissie Bestuiving
Locatie: Radixgebouw van de Wageningse Universiteit, Droevendaalsesteeg 1, 6708 PB Wageningen.
Aanvang: 9:45 (09.00 uur zaal open, ontvangst met koffie.)

Wederom gaat deze ontmoetingsdag over de volle breedte over het gebruik van bijen voor bestuiving bij diverse gewassen. 

 

Ochtenddeel

Kees Verrips - Imkerij de Werkbij
Kees zal ingaan op de activiteiten van de in Nederland alom bekende Imkerij de WerkbijHierbij zal hij vooral ingaan op de bestuivingsactiviteiten van het bedrijf. Ervaringen uit de praktijk over teelttechniek en bestuiving zullen worden toegelicht.

 

 

 

Peter op den Kelder Insecten bestuiving bij zaadteelt gewassen

Peter is werkzaam bij PanAmerican Seed/Kieft Seeds in Hem, Noord Holland. Dit bedrijf is een onderdeel/partner van het bedrijf Ball, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Chicago. Peter is verantwoordelijk voor de insectenbestuiving waarvan de veredelaars gebruik maken voor het bestuiven van hun planten. Er is een grote diversiteit in planten omdat gewerkt wordt aan één en twee jarige planten en vaste planten. Belangrijk onderdeel daarvan is de insectenbestuiving. Peter heeft hier een boeiend verhaal over.

 

Middagdeel

Workshop 
Aan de hand van enkele vragen wisselen alle deelnemende imkers in gespreksgroepen ervaringen over de imkerspraktijk uit. De groepen presenteren de resultaten. Hiervan wordt een verslag samengesteld. 

 

Prof. Dr. Koos Biesmeijer - Nederlandse bestuivers en hun rol in gewasbestuiving

Het grootste deel van onze gewassen heeft voor de bestuiving insecten nodig. Bijen zijn vaak de beste bestuivers, zowel de wilde bijen als de door imkers gehouden honingbijen. Daarom is het van groot belang om te weten hoe het gaat met beide groepen bijen, hoe we optimale gewasbestuiving kunnen krijgen, en hoe we voorbereid kunnen zijn op klimaatverandering. Als onderdeel van onze ontwikkeling naar een meer duurzame landbouw is het zien van de natuur als partner essentieel. Bestuivers inzetten voor bestuiving speelt daarin een belangrijke rol. Koos Biesmeijer is Scientific Director van Naturalis Leiden.