Bijenwerk januari/februari

 

Download dit artikel als PDF-bestand

 

In de week voor de kerst was het overal in Nederland ruim 11 graden. De bijen zagen hun kans schoon om vast aan de voorjaarschoonmaak te beginnen. Vele dode bijen werden vanaf de kastboden naar buiten gewerkt en belanden deels voor de kast, maar vaker verder weg. 

Opruiming in december 2012!

In ieder geval voorkomt dit de verstopping van de vliegspleet, dat zich soms voordoet bij langere koude periodes. Begin december, maar ook rond 19 en 20 december waren de temperaturen 5 graden of lager, de juiste temperatuur om de winterbehandeling tegen de resterende varroamijten met oxaalzuur toe te passen.

Broednestje > oxaalzuurbehandeling

Met het huidige zachte weer en de lengende dagen is de kans groot dat de koningin weer een klein broednestje aanlegt.  Aangezien het ca 8 dagen duurt voordat het gelegde eitje als  larf aantrekkelijk wordt voor de nog aanwezige mijten, kan een oxaalzuur behandeling tot medio januari zeker nog uitgevoerd worden. De vorstperiode vanaf 11 janauri helpt de volken op een compacte tros te laten vertoeven.

Controle op varromijten

Maak vooral voor de oxaalzuurbehandeling de schuifladen schoon en controleer na 1 of 2 weken eens de mijtenval. Dit geeft een goede indicatie van de effectiviteit van de uitgevoerde zomerbehandeling. Is er in de nazomer nog gereisd naar de heide of de springbalsemien, dan kunnen er nog verrassend veel mijten vallen. 

Mocht u niet gereisd hebben en er vallen toch nog honderden mijten evalueer dan eens uw bestrijdingsmethoden. 

Temperatuur in het volk omhoog

Zodra het broednestje gevormd is, zal de temperatuur in de wintertros verhoogd worden tot ca 34,5 graden. Hiermee neemt ook het voedselgebruik toe. Op zich iets waar we ons geen zorgen om hoeven te naken, mits we niet te zuinig geweest zijn met inwinteren.

In de volgende nieuwsbrief (ca. 23 februari) meer over het eventueel opheffen van voertekorten in het vroege voorjaar. 

BIJENhouden

BIJENhouden

Leden ontvangen 6 keer per jaar het blad BIJENhouden met achtergrondverhalen, interviews, imkerpraktijk en verenigingsnieuws.

Imkerwinkel Het Bijenhuis

De imkerwinkel Het Bijenhuis,
Grintweg 273,
6704 AP Wageningen

De winkel is tot 9 januari gesloten.

tel: 0317-422 733
bijenhuis@bijenhuis.nl